Ripsikouluttaja Jenna kertoo ripsiliimojen kanssa työskentelystä

17.07.2024

7 Heaven Professionals -ripsikouluttaja Jenna Kelola opastaa liimojen kanssa työskentelyssä sekä vastaa ilmankosteuden ja liiman käsittelyyn liittyviin usein kysyttyihin kysymyksiin.

Kuinka toimia, jos ripsiliima tuntuu kuivuvan liian nopeasti / hitaasti?

Ripsienpidennyksiä tehdessä täytyy opetella mukauttamaan työskentelyä riippuen siitä, miten liima käyttäytyy. Liimojen valmistajat antavat viiterajat esimerkiksi työskentelytilan ilmankosteudesta sekä lämpötilasta, jonka rajoissa liima kuivuu luvatulla tavalla. Työskentely näiden annettujen viiterajojen ulkopuolella ei vaikuta ripsien pysyvyyteen (eli liimasidokseen), mutta se haastaa ripsienlaittajan kiinnittämään erityistä huomiota liimankäyttöön.

Kuinka ilmankosteus vaikuttaa käytännön työssä?

Liiman kuivuessa liian nopeasti, täytyy liiman määrää lisätä, jotta kuidun ehtii kohdistamaan ja kiinnittämään luonnonkarvaan. Tämä johtuu siitä, että liiman kuivuessa sen tilavuus pienenee. Päivinä, jolloin liima kuivuu nopeammin kuin yleensä, se ehtii kuivua ennen liimasidoksen muodostumista luonnonkarvan ja kuidun välille. Kuitu saattaa tarttua karvaan kiinni, mutta liimasidoksesta tulee heikko. Liiman kuivuessa nopeasti, tuoretta liimaa on hyvä tipauttaa liima-alustalle riittävän usein.

Saako ripsipidennykset kastella heti laiton jälkeen?

Useat liimanvalmistajat suosittelevat, että ripsiä ei kastella laiton jälkeen seuraavaan 24 tuntiin, jotta liima saa kovettua hitaasti, jolloin liimasidoksesta tulee joustavampi sekä kestävämpi. Ohjeistus riippuu todella paljon liimasta ja se ainesosista.

Missä olosuhteissa saadaan aikaan paras liimasidos?

Päivät, jolloin liima kuivuu nopeammin liittyvät aina sääolosuhteisiin, jotka luonnostaan vaikuttavat työskentelytilaan. Kesällä ripsien teko on kaikista haastavinta, sillä kelit voivat vaihdella yhden päivän aikana suuresti. Tästäkin syystä on mahdotonta pitää työympäristöä aina optimaalisena.

Ripsiteknikon täytyy myös osata käyttää mahdollisia oheistuotteita oikeaan aikaan. Esimerkiksi silloin kun liima kuivuu nopeasti, ei kannata käyttää Magnefix -tuotetta. Erilaisilla liimoilla on määritelty viiterajojen sisällä olevat kuivumisajat. Nopeasti kuivuvaa eli 0.5sek-1sek liimaa ei kannata käyttää, jos ei ole varma, että osaa ja ehtii kiinnittämään kuidun kyseisessä ajassa. Kuivumisaika voi todellisuudessa olla vielä nopeampi, mitä liiman ohjeessa sanotaan jälleen kerran riippuen olosuhteista. Sen vuoksi on hyvä pitää valikoimassa eri tyyppisiä liimoja eri ominaisuuksilla, jotta voi aina tarjota parhaimman vaihtoehdon olosuhteisiin nähden.

Voiko ripsiliiman kuivumista nopeuttaa?

On hyvä muistaa, että liima tarvitsee kosteutta kuivuakseen. Liiman kuivumiseen riittää huoneilman kosteus, mutta jos jostakin syystä halutaan nopeuttaa kuivumisprosessia, on tähän kehitetty muutama keino. Liiman kuivumista voidaan nopeuttaa levittämällä Speed-it liimankovettajaa hyvin niukasti liimasidokseen heti ripsien laiton jälkeen.

Markkinoilla on olemassa myös Nanomistereitä, joilla suihkutetaan ilmaan hyvin hienojakoista vesihöyryä ja veden kosteuden ansiosta ripsiliima kovettuu nopeasti. Nanomisteriä käytettäessä tulee kuitenkin olla varovainen, sillä liian nopeasti kuivaneeseen liimaan voi muodostua heikompi liimasidos, jolloin kuitu irtoaa ripsestä ennenaikaisesti. Nanomisteriä voi harkiten käyttää hitaammin kuivuvien liimojen (2-3s.) kanssa sekä sellaisina päivinä, jolloin huoneilma on kuivaa ja liima kuivuu huoneilmassa hitaasti. Päivinä, jolloin ilman kosteuspitoisuus on korkea, nanomisterin käyttö voi olla turhaa ja tekee liimasidoksesta todennäköisemmin hauraan. Ominaisuuksiltaan nopeasti kuivuvan liiman (0,5-1s.) liimasidos saattaa heikentyä, jos sitä häiritään kuivumista nopeuttavilla tuotteilla.