Ripsipidennysten pysyvyysongelmat tieteellisestä näkökulmasta
Viime vuosien aikana ripsiteknikoiden keskuudessa on lisääntynyt kiinnostus ilmankosteuden ja lämpötilan merkityksestä ripsiliimojen pysyvyyteen. Tämä kiinnostus ripsiliimojen toimintaan ja pysyvyyteen liittyviin vaikuttimiin on ymmärrettävää, sillä useat ripsimuotoilijat kokevat tarvitsevansa lisää tietoja ripsipidennyksissä käytettävistä kemikaaleista (RITU vihkonen 2025, 5). Tässä artikkelissa tutustutaan perinteisten (Ei UV- liimojen) ripsiliimojen kemialliseen toimintaan sekä niiden pysyvyyteen vaikuttaviin tekijöihin.
Syanoakrylaattiliimojen toimintaperiaate ja pysyvyyteen vaikuttavat tekijät
Ripsipidennyksissä käytettävät liimat ovat syanoakrylaattipohjaisia eli ns. pikaliimoja, jotka koostuvat synteettisistä monomeereista (Tse & Ko 2012). Joutuessaan kosketuksiin veden kanssa ne polymerisoituvat ja muodostavat pitkiä polymeeriketjuja, jotka sitovat materiaaleja tehokkaasti toisiinsa. Polymerisaatio siis alkaa, kun liima alkaa reagoimaan ilmassa olevan kosteuden, erityisesti siinä olevien hydroksi ionien, kanssa. Tämä käynnistää kemiallisen reaktion, joka johtaa voimakkaan sidoksen muodostumiseen. Muodostuva sidos on polymerisaation aikana erityisen kerkkä häiriötekijöille. Erityisesti kiinnittymisen aikana syntynyt värinä voi rikkoa muodostuvia polymeeriketjuja ja johtaa heikkoon kiinnittyvyyteen. (Humphrey, Ugo, & Emmanuel 2024, 130–134)
Humphrey, Ugo, & Emmanuel tuovat esiin samaisessa tutkimusartikkelissaan myös muita merkittäviä tekijöitä, jotka vaikuttavat liimasidoksen kestävyyteen:
- Liimattavan alueen tulee olla puhdas rasvasta, liasta ja muista epäpuhtauksista. Tämä on merkittävimpiä liiman kiinnittyvyyteen vaikuttavia tekijöitä. Epäpuhtaudet ja öljy muodostavat kiinnitettävien pintojen väliin esteen, joka heikentää sidoksen muodostumista.
- Suurempi liima-alue takaa paremman tarttuvuuden.
- Liimoja on erilaisia ja niistä tulee valita oikea kutakin käyttötarkoitusta varten.
- Kiinnitettävien materiaalien välinen sidos on erityisessä roolissa kestävyyden osalta. Näin ollen materiaalit tulee kiinnittää toisiinsa optimaalisessa kulmassa.
- Optimaalinen lämpötila parantaa liimasidoksen kuivumisnopeutta ja saattaa parantaa liimasidoksen kovuutta. On kuitenkin huomioitava, että liika kuumuus saa liimasidoksen muodostumaan liian kovana ja sidos voi murtua helposti.
- Kosteus vaikuttaa liiman kuivumisnopeuteen ja liian matala ilmankosteus voi hidastaa liiman kuivumista. Joidenkin liimojen kohdalla se saattaa myös heikentää syntyvää sidosta.
Kun yllä olevaa listaa tarkastelee syvemmin, huomaa, että ripsipidennysten pysyvyyteen vaikuttuvat asiat ovat huomattavasti laajemmat kuin pelkästään ilman kosteuden tai huonelämpötilan tarkkailu ripsiä tehtäessä. Osa ripsiliimoista, kuten 7 Heaven Professionals liimat Hold-it ja Fix-on ovat liimoja, jotka toimivat myös ääriolosuhteissa. Esimerkiksi oman hoitolamme ilmankosteus on noin 15 %, joka on suosituskosteutta matalampi. Tämän ei ole kuitenkaan havaittu vaikuttavan ripsien pysyvyyteen, mutta se hidastaa ripsimuotoilijan työskentelynopeutta ja tätä kautta työskentelymukavuutta. (Kelola 2025)
Kuvio 1. Pikavinkit ripsipidennysten pysyvyyteen (Jenny Fager 2025)
Johtopäätökset
Ripsityöskentelyssä ilmankosteutta ja lämpötilaa merkittävimmät tekijät ovatkin siis jossakin muualla. Ripsien asianmukainen puhdistaminen, liiman levittäminen riittävän laajalle alueelle jatkeessa ja omassa ripsessä sekä kuidun liimaaminen oikeaoppisesti ja oikeassa kulmassa ovat niitä tekijöitä, jotka tulisi laittaa kuntoon ennen kuin keskittyy liikaa ilmankosteuteen. Kun nämä perusasiat ovat kunnossa, voi ilmankosteutta säätämällä helpottaa omaa työskentelyään ja toki ihan inasen edistää liiman pysyvyyttä. Ilmankosteuden hysteerisellä tarkkailulla ei kuitenkaan ole suurta apua ripsipidennysten tekemisessä, jos perusasiat eivät ole kunnossa. Tästä syystä ripsimuotoilijan kannattaakin pysyvyysongelmien ilmaantuessa keskittyä perusasioiden kuntoon laittamiseen. 1. Pinsetti kannattaa irrottaa kuidusta riittävän nopeasti, jotta käden vapina ei haittaa liimasidoksen syntymistä. 2. Limaa kannattaa käyttää riittävästi, jotta se muodostaa laajan ja kestävän sidoksen. 3. Myös kuidun oikeaoppista kiinnittämistä kannattaa harjoitella. Tämä pitää sisällään kuidun tarttumiskulman omaan ripseen ja oikean työjärjestyksen niin, että liima ei kuivu väärässä kohdassa tehdyn erottelun aikana. 4. Näiden lisäksi ripsien pysyvyyteen vaikuttaa myös asiakkaan elintavat, joten niistä kannattaa muistaa aina asiakkaalle mainita.
Pohdinta
Ripsipidennysten saralla on hyvin vähän tutkittua tietoa ja tästä syystä erilaiset trendit pääsevät nopeasti juurtumaan ripsimuotoilijoiden keskuuteen. Osa trendeistä on turhia ja ripsimuotoilijoiden arkea hankaloittavia ja osa suorastaan haitallisia. Ripsiliimat sekä ripsityöhön liittyvät muut kemikaalit ja työskentelytavat vaativat jatkossa enemmän tutkimusta ja oikean tiedon saattamista ripsitekijöiden tietoisuuteen. Tästä syystä olemmekin aloittaneet tutkimusartikkelisarjan, joka perustuu tieteellisiin julkaisuihin sekä viranomaisten julkaisemaan aineistoon. Toivottavasti niistä löytyy selkeää apua ripsiammattilaisille heidän arkisessa työssään.
Lähteet:
7 Heaven Professionals 2025. RITU ripsipidennysten turvallisuusvihkonen. Viitattu 7.1.2025. https://www.7heavenprofessionals.com/ammattilaisverkkokauppa/#!/Ripsiturvallisuus-RITU-vihkonen-PDF/p/632149048
Humphrey, S.S., Ugo, N. & Emmanuel, E.E. 2024. Cyanoacrylate Chemistry and Polymerization Mechanisms. Progress in Chemical and Biochemical Research. Viitattu 7.1.2025. https://www.pcbiochemres.com/article_192843_c732762bb3458965ef7e4da47dd74f2e.pdf
Kelola, J. Ripsikouluttajan haastattelu 7.1. 2025. Salon Group Oy. Tampere.
Tse, R. & Ko, J.H. 2012. Nerve Glue for Upper Extremity Reconstruction. ScienceDirect. Viitattu 7.1.2025. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0749071212001023