Onko henna -kulmavärjäys turvallista? 

04.03.2021

Hennavärjäykset ovat monelle tuttuja hiuksiin tarkoitetuista punasävyisistä väreistä. Hennavärjäyksiä tehdään myös iholle ja varsinkin niihin liittyy tällä hetkellä todella paljon ennakkoluuloja. Niiden tiedetään aiheuttaneen ihmisille vakavia allergisia reaktioita, mutta tämä ei tarkoita automaattisesti, että kaikki iholle tai karvoihin tehtävät hennakäsittelyt ovat vaarallisia. 

Hennatatuoinnit syynissä

Luonnonvärit, joita käytetään ihohennojen tekemiseen ovat samoja pigmenttejä, joita käytetään kulmakarvojen sekä hiusten värjäämiseen. Mihinkään ihon värjäykseen tarkoitettuun hennaväriin  ei sen valmistaja saisi koskaan lisätä PPD:tä [1]. PPD on laajasti käytetty väriaine, jota on erityisesti tummissa ja mustissa hapeteväreissä hiuksiin ja kulmakarvoihin. Laajasti tunnetut hennavärjäyksen haitat johtuvatkin siitä, että jotkin tahot ovat lisänneet PPD:tä iholle tarkoitettuihin hennaväreihin tehostaakseen niiden toimintaa [2]. Näin eivät kuitenkaan koskaan toimi luotettavat valmistajat.  Kasvipohjaiselle hennapigmentille (tai siihen yhdistettäville muille kasviväreille) voi toki myös olla allerginen. Kaikki aidot hennavärit ovat luonnontuotteita, joihin on toisinaan sekoitettu toisia kasvivärejä muuttamaan hennan sävyä. Ja kuten tiedämme, kaikki aineet voivat aiheuttaa allergiaa, olivatpa ne luonnollisia tai synteettisiä. Toinen voi olla allerginen pähkinöille ja toinen kosmetiikassa käytettävälle synteettiselle säilöntäaineelle. Säilöntäaineille on kuitenkin harvempi allerginen kuin pähkinöille, joten tuotteen luonnollisuus tai synteettisyys ei suoraan kerro sen turvallisuudesta tai vaarallisuudesta. 

Miten karvoihin laitettava henna eroaa iholle laitettavasta hennasta?

Merkittävin ero on, että karvoihin tarkoitettuun hennaan voi lisätä PPD:tä maksimissaan 2% [1]. Hennatatuointiväreihin ei ollenkaan. Karvoihin laitettava hennaväri on toki kosketuksissa myös ihon kanssa, mutta varsinkin kulmien värjäyksessä, altistusmäärä on käsiteltävän alueen koon vuoksi  pieni. On myös muistettava, että monet markkinoilla eniten käytetyistä kulmaväreistä sisältävät yhtä lailla PPD:tä. Eli, hennavärjäys ei tässä mielessä ole suurempi terveysriski ihmiselle, joka ei ole allergisoitunut PPD:lle tai jolla ei ole muita rajoitteita (kts. alempaa kohta 'hennavärjäyksen esteet'). 

Henna on hellävarainen karvoille

Hennavärit eivät sisällä hapetetta, kuten normaalit hiuksiin tai kulmakarvojen ja ripsien värjäämiseen tarkoitetut värit. Normaalien kestoväriaineiden hapete kuivattaa karvaa ja saattaa heikentää niiden kuntoa. Hennaväri sen sijaan tekee karvasta todella kiiltävän ja hyväkuntoisen. Sen käyttö ei myöskään yleensä aiheuta kirvelyä tai ihon punoitusta ihmisillä, joilla hapete aiheuttaa ärsytystä. Hennavärjäyksen yksi merkittävä etu on myös se, että väri yleensä pysyy ihossa ja karvassa paremmin kuin kestovärit. 

Kulmien hennavärjäys on nyt in

Hennavärjäystä mainostetaan usein uutena trendihoitona, vaikka todellisuudessa sitä on tehty jo tuhansia vuosia [3]. Sen sijaan "perinteiset" kestovärjäykset kulmakarvoille ovat hyvin uusi keksintö hennan rinnalla. 

Hennavärjäykset ovat yleensä hiukan kalliimmat, kuin kestovärjäykset, sillä niiden muotoiluun täytyy käyttää enemmän aikaa, varsinkin silloin, kun työskennellään Candy Brows premium -väreillä. 


Hennavärjäyksiä on tehty jo faaraoiden Egyptissä.

Hennavärjäyksen esteet

Ohessa on listattu yleisimpiä tekijöitä, jotka estävät hennavärjäykset kulmakarvoihin. Suosittelemme aina suorittamaan testivärjäyksen pienelle ihoalueelle (esim kyynärtaive) vuorokautta ennen lopullista käsittelyä, jotta ei-toivotut ihoreaktiot voidaan havaita mahdollisesti etukäteen. 

Kontraindikaatioita:

  • PPD allergia tai aikaisempi, edes lievä reaktio hiusväriin, mustaan tekstiiliväriin, kulmaväriin yms.
  • Haavauma kulmakarvojen alueella
  • ihottuma tai ärsytystä käsiteltävällä alueella
  • Punasolujen glukoosi-6-fosfaattidehydrogenaasin (G6PD) puutos
  • Henna (Lawsonia inermis) allergia
  • Allergia jollekin muulle hoidossa käytettävälle ainesosalle

Vinkkejä hoidosta kiinnostuneelle

Goolesta on helppo löytää hoitoloita, jotka tekevät hennakäsittelyjä kulmakarvoihin. Hinnan katsominen ei ole ehkä paras keino valita oikeaa paikkaa. Tutustu tarkemmin minkälaisilla tuotteilla hoitolassa työskennellään. Yleensä vastuulliset hoitolat kertovat avoimesti käyttämänsä merkin nimen ja antavat ennakko-ohjeita hoidosta verkosivuillaan. EU vaatii, että kaikkien kulmakarvojen värjäykseen tarkoitettujen värien tulee noudattaa kosmetiikka-asetuksen mukaisia vaatimuksia [4][5][6]. Kun valitset luotettavan hoitolan, voit olla varma, että tuotteet vastaavat määräyksiä ja hoitajat osaavat työskennellä turvallisesti. Luotettavan hoitolan valinnalla on merkitystä myös sen vuoksi, että vaikka EU asettaa määräyksiä tuotteiden turvallisuudelle, ei tuotteita hyväksytä erikseen ennen markkinoille laskemista. Tuotteiden turvallisuuden valvominen ja siitä vastaaminen on puhtaasti niiden EU alueen jakelijalla sekä maahantuojilla. Turvanasi on myös se, että osaava ja alan tunteva hoitolayrittäjä osaa valita palveluihinsa turvallisen merkin. 

Candy Brows henna on kotimainen uutuus!

Käytämme hoitolassa ja koulutuksissamme Candy Brows -hennatuotteita. Candy Brows on kotimainen ripsien ja kulmakarvojen käsittelyyn erikoistunut tuoteperhe. Siihen kuuluu hennavärien lisäksi myös kestotaivutus- ja laminointituotteet. Näitä tuotteita saa käyttää ainoastaan koulutettu ammattilainen.

Candy Brows hennaväreihin kuuluu kaksi eri hoitolinjaa, sensitive ja premium. Sensitive tuotteet ovat hyvä vaihtoehto herkkäihoiselle ja henkilölle, joka haluaa värin tarttuvan ainoastaan karvoihin. Premium on linja, joka värjää myös ihoa ja sen avulla kulmakarvoja voidaan muotoilla haluttuun muotoon paremmin myös asiakkailla, joilla on harvat kulmakarvat tai karvoja puuttuu paikoittain kokonaan. 

Sarjan laajasta värivalikoimasta löytyy vaihtoehdot jokaiseen makuun ja tarpeeseen. 

Toivottavasti sait apua tästä artikkelista, jos harkitset hennavärjäysten ottamista kulmiin tai olet kiinnostunut kouluttautumaan niiden tekemiseen. Autamme mielellämme kaikissa kysymyksissä, jotka sinulle heräävät. Ole rohkeasti yhteydessä hello@7heavenprofessionals.com. 

Kirjoittanut Jenny Fager


Lähteet ja lisää tietoa hennavärjäyksistä:

[1] From The Cosmetic, Toiletry and Perfumery Association (CTPA); What is PPD? https://actionagainstallergy.org/the-facts-about-ppd-and-hair-colorants/<br>

[2] Henna Dye, Wikipedia; https://en.wikipedia.org/wiki/Henna#Health_effects

[3] The Express Tribune, Ms T, August 3rd, 2014, https://tribune.com.pk/story/741476/a-brief-history-of-henna<br>

[4]  EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o 1223/2009, annettu 30 päivänä marraskuuta 2009, https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/HTML/?uri=CELEX:02009R1223-20201203&qid=1614894332436&from=EN

[5] EUROPEAN COMMISSION CHANGES HAIR AND EYELASH DYE REQUIREMENTS, SGS Group Management SA, November 23, 2020, https://www.sgs.com/en/news/2020/11/safeguards-16920-european-commission-changes-hair-and-eyelash-dye-requirements<br>

[6] EUR- Lex, KOMISSION ASETUS (EU) 2020/1683, annettu 12 päivänä marraskuuta 2020, https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/HTML/?uri=CELEX:02020R1683-20201113&from=EN